
Vurderer du å gå ned i stilling?
Det kan finnes flere grunner til at noen ønsker redusert arbeidsmengde. Kanskje hverdagen ikke går opp og du vil ha mer fritid, eller du ønsker mer tid med barna. Å gå ned i stilling kan være godt for helsa, men det er noen økonomiske vurderinger du bør ta før du tar steget.
Vi har hørt om enkelte selskaper som eksperimenterer med fire-dagers uke for sine ansatte, hvor de kan bruke den ekstra dagen til faglig- eller selvutvikling. Men hva om du velger selv å redusere stillingen din. Hvilke konsekvenser får det for deg?
Det første rådet vi vil gi, er at dette bør dere diskutere hjemme. Om dere er flere i husstanden, vil dette påvirke inntekten til hele familien. Om den ene parten velger å gå ned i stilling, vil den andre som regel ha høyere inntekt. Dette fører til skjevfordeling dersom dere deler alle felles utgifter 50/50.
Jobber du redusert, vil du som regel også gå ned i lønn. Men takket være skattesystemet, vil nettolønnen falle mindre enn stillingsprosenten. Minstefradraget ligger fast selv om bruttolønnen går ned. Ta en nøye utregning for å finne ut hvor mye mindre du får i lønningsposen, gjerne i samarbeid med arbeidsgiver.
Hvordan kan jeg håndtere et boliglån om jeg velger å jobbe litt mindre?
Dette er kanskje det første mange tenker på når de vurderer redusert stilling. Et boliglån er som regel den største utgiften til en husholdning. En redusert stilling betyr ofte lavere inntekt. Dette vil påvirke hvor stort lån du kan ha. Om du allerede betjener et boliglån og utgiftene blir i høyeste laget, kan du for eksempel velge avdragsfrihet i en periode. Ta en prat med banken for å se hvilke muligheter som er til stede.
Kan ha innvirkning på pensjonen din
Det er viktig å huske på at pensjonsopptjeningen går ned når du jobber mindre, både i folketrygden og tjenestepensjonen. Deltidsjobbing over tid kan bety at du må vente lenger med å ta ut pensjon.
Pensjonsopptjeningen reduseres likt uansett sektor. Men den avtalefestede pensjonen (AFP) avhenger av hva slags inntekt du har hatt mellom fylte 13 og 61 år. Jobber du deltid og/eller har lavere lønn, får du lavere AFP-utbetaling.
Flere rådgivere i vår bank snakker også om pensjonssparing for par hvis en av dem jobber redusert. En smart løsning kan da for eksempel være at den som tjener mer, sparer ekstra på vegne av den andre parten, da utbetaling som pensjonister blir veldig skjevdelt. Dette kan gjennomføres gjennom privat sparing (for eksempel IPS).
Redusert inntekt gir lavere utbetalinger
Det er ikke bare pensjonen som kan bli berørt om du velger å gå ned i stilling. Går du ned i lønn, kan dette påvirke grunnlaget for sykepenger, foreldrepenger og andre NAV-ytelser. Ved et samlivsbrudd kan du risikere å bli sittende igjen med svarteper om du har jobbet i redusert stilling over lengre tid, så sett deg godt inn i hvilke NAV-regler som gjelder.
Hva med karrieren?
Redusert arbeidstid betyr ikke slutten på karrieren, men med lav stillingsprosent kan det være vanskeligere å få lederansvar. I en 80 prosent stilling, kan du fortsatt være aktuell for opprykk og mer ansvar, men ved en lavere stillingsprosent kan det bli vanskelig. Det avhenger selvsagt av hvor lenge du velger å jobbe i redusert stilling. Normalt følger man lønnsutviklingen på jobben selv om man jobber mindre.
Sørg for å ha en skriftlig avtale
Dersom du og arbeidsgiver er blitt enige om at du velger å jobbe redusert, må dere ha en skriftlig avtale. Avtalen med arbeidsgiver bør angi hvor lenge du skal jobbe redusert og hva du har rett til etter perioden. Dette er ikke noe man nødvendigvis har krav på, så det må ofte avklares med arbeidsgiver.
Ta en nøye vurdering
For noen kan det å gå ned i stilling være en vanskelig økonomisk avgjørelse, så se gjerne på om det finnes andre løsninger.
Å jobbe mindre kan gi deg mer tid og bedre balanse i hverdagen, men det påvirker økonomien, pensjonen og rettighetene dine. Ta en grundig vurdering før du bestemmer deg. Og husk: En god prat med banken og arbeidsgiver kan hjelpe deg til å finne den løsningen som passer best for deg.
Artikler

Vurderer du å gå ned i stilling?
Tenk på dette først!

Flytte hjemmefra?
Da trenger du mer enn en stekepanne. Du trenger trygghet.

Mellom to hus?
Da kan mellomfinansiering være redningen

Håndballsesongen i Skiptvet er reddet
Sparebankstiftelsen Askim bidrar med betydelig beløp💚