I serien “Grunnkurs i personlig økonomi” samler vi det mest grunnleggende du - som ung - må vite om økonomi i det du tar fatt på voksenlivet. Hvis du lager deg gode pengevaner som ung, blir det nemlig lettere å ta gode beslutninger om sparing og forbruk når du blir eldre! Du kan lese grunnkurs i personlig økonomi del 1 her, i del 2 skal vi ta opp sparing, BSU, kredittkort og inkasso.
Sparing og investering - kjedelig men viktig!
Bufferkonto
Det er viktig å spare penger, uansett hvor gammel du er - og derfor anbefaler vi alle å ha en såkalt “bufferkonto”. Denne typen konto hjelper deg når det dukker opp uventede utgifter eller økonomiske nødsituasjoner. Den gir deg en økonomisk trygghet ved å ha penger tilgjengelig når du trenger dem, slik at du ikke må bruke kredittkort eller ta opp kortsiktige lån. Den enkleste måten å få til en slik sparing på, er gjennom en fast månedlig spareavtale som trekkes fra brukskontoen din til bufferkonto. Et tips er å sette automatisk trekkdato den dagen du får lønn, da er ikke beløpet like merkbart!
BSU - Kom i gang med boligdrømmen
Når du begynner å bli eldre kan det friste å fly ut av fugleredet sitt. Da er det lurt å ha en BSU-konto klar, på denne måten kan du klare å få boligdrømmen realisert.
Men hva er egentlig BSU?
BSU står for Boligsparing for Ungdom og er spesielt rettet mot unge personer som ønsker å spare penger for å kjøpe sin første bolig. Denne ordningen gir skattefordeler og en høyere rente enn på vanlige sparekontoer. Pengene du sparer i BSU kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Derfor er det på en måte en form for “tvungen sparing” til akkurat bolig. Grunnen til at vi anbefaler å starte tidlig med boligsparing i BSU er at denne kontoen kun kan brukes frem til det året du fyller 33. Det er med andre ord bare å sette i gang!
Kjekt å vite:
Skattefordelene gir deg et fradrag på opptil 2 750 kroner per år, altså får du mer igjen på skatten eller kanskje den hjelper deg unna en baksmell? Siden BSU-kontoer gir høyere rente enn vanlige sparekontoer vil pengene dine vokse raskere over tid. Du kan spare opptil 27 500 kroner i året, og grensen på kontoen er 300 000.
Unngå kredittkortfella
Et kredittkort er et betalingskort hvor du bruker bankens penger. Kreditt betyr det samme som lån og gjeld, og dersom du bruker et slikt kort vil du få en faktura i etterkant hvor du må betale beløpet tilbake i sin helhet, eller delt opp i mindre avdrag.
Det å ha kredittkort kan kreve litt selvdisiplin, slik at du ikke bruker opp alt på en gang. Men bruker du det riktig så kan det også ha flere fordeler. Mange forbrukerøkonomer anbefaler kredittkort som betalingsmiddel, det gjelder spesielt ved bestilling av reiser og ved netthandel. Dette fordi et kredittkort gir deg bedre sikkerhet for å unngå tap ved slik som svindel og lignende.
Her er noen tips for å unngå kredittkortfella
Før du skaffer deg et kredittkort, så er det lurt å lage et budsjett. Dette hjelper deg med å få en oversikt over inntekter og utgifter.
Husk å betale regningene dine tidsnok for å unngå unødvendige rentekostnader og gebyrer. Sett opp påminnelser eller automatiske betalinger for å sikre at du alltid betaler minimumsbeløpet eller hele saldoen innen forfallsdatoen.
Inkasso - hva er det?
Når vi er inne på kredittkort, så kan det være smart med en liten gjennomgang av inkasso også. Enkelt forklart så er inkasso en regning du mottar fra et inkassobyrå eller selger hvor de krever inn penger for dine ubetalte regninger. For mange kan inkasso virke både skremmende og forvirrende, men det å ha en god forståelse av denne prosessen er viktig og kan spare deg for unødvendige økonomiske problemer.
For det første er det viktig å vite at inkasso ikke er en straff, men heller et verktøy kreditorer bruker for å sikre at de får pengene de har krav på. Derfor er det viktig å betale regninger i tide, så unngår du unødvendige gebyrer og økonomiske byrder.
Dette var andre del i serien om personlig økonomi, rettet mot yngre. Neste runde vil vi ta opp temaer som aksjer og fond, pensjonssparing og forsikring. Fortsett å følg med.
Gå tilbake til del 1 om personlig økonomi her.
Gå videre til del 3, hvor vi tar for oss temaene aksjer, fond, pensjonssparing og forsikring.