
Hvordan få studielånet til å vare?
Hurra, du har fått studieplass og skal kanskje endelig flytte for deg selv for første gang? Du har sendt inn og fått godkjent søknad om stipend og lån fra Lånekassen. Så kommer det store spørsmålet: Hvordan få pengene til å vare?
Vi gir deg noen tips på hvordan du kan strekke studiepengene dine litt lenger.
Hvor mye får du fra Lånekassen?
Det er en kjent sak at studentlivet ikke alltid er en dans på roser, sånn rent økonomisk. Du kan kanskje føle deg litt rik med en gang, men det er viktig å huske på at pengene du får fra Lånekassen skal brukes til semesteravgifter, boutgifter, mat, strøm og fritid. Da må du prioritere knallhardt.
Ifølge Lånekassen kan fulltidsstudenter få utbetalt totalt 166 859,- kroner i basislån. Ved semesterstart får du utbetalt 30 338,- kroner, deretter 11 377,- kroner den 15. hver måned. Det sier seg selv at du må holde tunga rett i munnen om du skal få disse pengene til å vare.
Jobbe deltid
Et godt tips til å få litt mer penger å rutte med og samtidig få lån og stipend, er å ta en deltidsjobb ved siden av studiene. Bare husk at inntekten ikke må overstige 224 709,- brutto i 2025. Da reduseres stipendet tilsvarende det du går over dette beløpet.
Lånekassen har en fin kalkulator som du kan beregne hvor mye du kan tjene.
Du kan eventuelt skaffe deg et frikort. Da kan du tjene opptil 100 000,- kroner i året skattefritt uten at det påvirker stipendet ditt.
Del husleia
Som student flytter mange til et nytt sted for første gang. Å finne seg et sted å bo blir derfor en hovedprioritet. Å bo alene kan kanskje høres behagelig ut, men er ofte dyrt. Derfor kan det være en god ide å leie et rom i et kollektiv. Ikke bare deler dere på leieutgiftene, det kan også oppleves som tryggere og mye mer sosialt.
Lag et månedsbudsjett
Det kan kanskje høres kjedelig ut, men å sette opp et månedsbudsjett er en god måte å se hva du kan bruke penger på, og eventuelt hvor mye du har til overs hver måned.
Hva har jeg i inntekt i måneden?
- Stipend og lån fra Lånekassen
- Evt. lønn fra deltidsjobb
- Sparepenger?
- Penger fra foreldrene (for de som har snille foresatte)
Hvilke utgifter har jeg?
- Husleie?
- Hva med strøm? Er det inkludert i leia?
- Trenger du månedskort til buss?
- Hvilke abonnementer har jeg?
- Matutgifter?
- Sosiale aktiviteter? Spise ute, kino, pub, treningssenter?
Ikke vær sulten på butikken
Etter husleie, er mat den største utgiften for de fleste av oss. Som student bør du tenke smart før du går ut og handler. Skriv handleliste, da unngår du dyre impulskjøp. Ikke handle i butikken mens du er sulten, da ender du opp med å kjøpe mye du ikke trenger, rett og slett fordi du er fysen på noe godt.
Ta en storhandel i uka. Dette lønner seg, og du unngår mange dyre korte handleturer. Og følg godt med på priser og tilbud som de forskjellige billigkjedene tilbyr.
Dersom det er mulig, kan du også handle i kjeder som Havaristen og Holdbart. Dette er butikker som selger ukurante varer til kraftig nedsatte priser på grunn av vannskade, røykskade eller emballasjefeil.
Too Good To Go er også en fin app å bruke. Her kan du finne butikker, spisesteder og andre bedrifter som har mat til overs til sterkt redusert pris.
Gå igjennom abonnementene dine
Sjekk utgiftene dine nøye. Finnes det for eksempel en strømleverandør eller mobiltilbyder som er billigere enn den du har i dag? Vær en smart forbruker og gå gjennom abonnementene dine.
Nå har nær sagt «alle» et abonnement på en eller annen strømmetjeneste som Netflix, Spotify, Disney+ eller TV2 Play. Bor du i et kollektiv, kan det være lurt om dere deler på ett abonnement, i stedet for at dere har flere like abonnementer. Her er det penger å spare.
Ikke ta raske, dyre avgjørelser
Ikke fall for fristelsen med forbrukslån. Vi skjønner at det kan være kjipt å ha dårlig råd som student. Dersom du skal ta opp et forbrukslån, må du være klar over at det også må betales tilbake til en høyere rente enn et vanlig lån. Så unngå dette hvis du kan.

Håndballsesongen i Skiptvet er reddet
Sparebankstiftelsen Askim bidrar med betydelig beløp💚

Hvordan få studielånet til å vare?
Her er de viktigste rådene for å få studentøkonomien til å gå opp.

Unngå å ta med veggedyr hjem fra ferien
Unngå at ferieminner klør! Slik holder du veggedyr unna og får hjelp hvis de likevel blir med hjem.

Velkommen til ASbank Open 12/9-25 ⛳
Vi er lokalbanken som tar vare på tradisjoner. Nok en gang arrangerer vi ASbank Open - en golfturnering for våre kunder.