Slik lager du ditt personlige budsjett
Å håndtere økonomien kan være en utfordring for mange, spesielt for småbarnsforeldre og voksne som ofte har ulike økonomiske forpliktelser. Om så det kun handler om å få oversikt over forbruket, eller om dere vil spare til noe spesielt. Det å kunne sette opp et personlig budsjett kan være et nyttig verktøy for å skape kontroll over økonomien og sikre en sunn økonomisk fremtid.
La oss starte med det første først:
Hva er et budsjett?
Et budsjett er en oversikt over dine inntekter og utgifter. Det er en plan som gir deg kontroll over pengene dine ved å angi hvor mye du forventer å tjene og hvordan du planlegger å bruke disse pengene. Budsjettet hjelper deg med å få oversikt over dine økonomiske forpliktelser, identifisere områder der du kan spare penger og holde deg ansvarlig for å nå dine økonomiske mål.
Hvorfor er et budsjett nyttig?
Et budsjett er et superbra verktøy for å få oversikt over økonomien.
Her er noen grunner til hvorfor det er nyttig:
1: Kontroll over økonomien
Et budsjett gir deg full oversikt over hvor pengene dine går. Det gjør det enklere å identifisere områder der du kan redusere utgifter og bidrar til å unngå å bruke mer penger enn planlagt.
2: Målsetting
Et budsjett hjelper deg med å sette økonomiske mål og gir en plan for å oppnå dem. Enten det er å spare til barnas utdanning, nedbetale gjeld eller kjøpe en ny bil, kan et budsjett bidra til å prioritere dine økonomiske mål.
3: Unngå unødvendig gjeld
Ved å ha et budsjett kan du forutse og planlegge for utgifter på forhånd. Dette hjelper deg med å unngå å bruke mer penger enn du har og å unngå å ty til gjeld for å dekke utgiftene.
Hvordan setter jeg opp et budsjett?
Når du begynner å sette opp et budsjett, er det viktig å ha en oversikt over alle inntekter og utgifter. I de fleste tilfeller har vi begrenset mulighet til å påvirke inntektene og faste utgifter på kort sikt. Derfor er det lurt å starte med utgiftene du faktisk kan påvirke, og gradvis bygge opp en buffer for uforutsette utgifter.
Her er noen eksempler på utgifter du kan påvirke:
Faste utgifter
Dette er utgifter som er jevnlige og som du ikke har mye kontroll over, for eksempel husleie, strømregninger, forsikringer og lån. Disse utgiftene er forutsigbare og bør inkluderes som faste utgifter i budsjettet ditt.
Delvis påvirkbare utgifter
Dette er utgifter som kan variere, men som du har en viss grad av kontroll over. For eksempel mat, transportkostnader og klær. Du kan sette et estimert beløp for disse utgiftene basert på tidligere forbruk og justere det etter behov.
Påvirkbare utgifter
Dette er utgifter som du har full kontroll over og kan redusere eller eliminere helt. For eksempel underholdning, restaurantbesøk og abonnementer. Disse utgiftene kan være fleksible og bør vurderes nøye for å frigjøre penger til andre formål. Det er slik du finner ut akkurat hvor mye penger du bruker på kaffe i måneden.
Uforutsette utgifter
Disse utgiftene er uforutsigbare og kan oppstå når som helst. Det kan være helseutgifter, bilreparasjoner eller andre uventede hendelser. Det er viktig å inkludere en buffer for uforutsette utgifter i budsjettet ditt, slik at du er forberedt når slike utgifter oppstår.
Hjelpemidler for å hjelpe deg
For å lage og følge opp budsjettet ditt, kan du benytte deg av forskjellige hjelpemidler som er tilgjengelige:
- ASbank budsjettmal: Vi har laget et helt eget budsjettskjema, som du kan laste ned og bruke på din maskin. Enklere enn det blir det ikke. Trykk her for å laste ned.
- Budsjett-apper: Det finnes en rekke budsjett-apper tilgjengelig som kan hjelpe deg med å spore inntekter og utgifter, og gi deg oversikt over budsjettet ditt. Disse appene kan være nyttige verktøy for å holde seg organisert og oppdatert.
- Regneark: Et enkelt regnearkprogram kan også være en effektiv måte å sette opp og administrere budsjettet ditt på. Du kan opprette kolonner for inntekter, forskjellige typer utgifter og beregne totalbeløpet for hver kategori.
Sett opp en egen utgiftskonto/regningskonto
For å holde budsjettet ditt tydelig og oversiktlig, kan det være lurt å opprette en egen utgiftskonto. Dette kan være en separat bankkonto som brukes utelukkende til å betale regninger og håndtere faste utgifter. Ved å ha en dedikert konto, kan du enklere spore dine utgifter og sikre at du har nok midler tilgjengelig.
Begynn å spare på en bufferkonto
I tillegg til budsjettet ditt er det også viktig å ha en bufferkonto for uforutsette utgifter eller uventede hendelser. Dette er en konto der du bygger opp et nødfond for å takle uforutsette utgifter uten å måtte ty til gjeld. Prøv å sette av en del av inntektene dine hver måned til denne bufferkontoen for å sikre økonomisk stabilitet.
Da håper vi i Askim & Spydeberg Sparebank at vi har fått hjulpet deg litt på veien til potensielt bedre økonomistyring, og husk at dørene hos oss alltid er åpne om dere ønsker å ta en samtale om hva vi som bank kan gjøre for å hjelpe dere på veien.
God budsjettering!
Gjennomfør grunnkurs i personlig økonomi - del 1
Snakk med oss, straks problemene oppstår
Det er en tøff tid for mange økonomisk. Som kunde hos oss, vil vi at du skal vite at vi er her for deg, i opp- og nedturer, og oppfordrer deg til å ta kontakt med oss før problemene blir for store.
Artikler
Unngå julesmellen - smarte økonomitips for en stressfri julefeiring
Ønsker du en stressfri jul uten økonomiske bekymringer? 🎁✨ Her har vi samlet noen av de beste tipsene som kan hjelpe deg
Ny adm. banksjef i Askim & Spydeberg Sparebank
Øyvind Hurlen er utnevnt som administrerende banksjef